Angst, een slechte raadgever

Mag je als mediator druk uitoefenen op de partner die een second opinion wil vragen? Nee, is natuurlijk mijn antwoord. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom meestal de minder financieel onderlegde partner even iemand over zijn of haar schouder wil laten meekijken. Of als er bijvoorbeeld een juridisch verschil van inzicht is over wat te doen met de schenking van ouders, dan kan het handig zijn om hier je licht over op te steken bij een extern deskundige als de mediator zich daar niet aan wil branden. Ook financiële belangen kun je van verschillende kanten bekijken, het is maar vanuit welk perspectief je kijkt.

Het mag in mijn optiek nooit de bedoeling zijn dat een mediator tegen een client zegt dat ze maar beter niet naar een derde toe kan gaan om uitleg te krijgen over een aantal complexe berekeningen. En dat is nu juist wat mij onlangs ter ore kwam. Een dame vroeg bij mij in het kader van een second opinion advies over drie berekeningen die waren gemaakt door een financieel planner. Toen ik in eerste instantie doorvroeg wat ze precies van mij verwachtte, bleek dat zowel haar ex-partner als de Scheidingsplanner negatief hadden gereageerd op het betrekken van een second opinion bij het proces. De Scheidingsplanner gaf haar aan dat ze nu nog goodwill had bij haar ex-partner en dat ze dat beter niet kon verspelen! Ook de ex-man reageerde furieus. Ze hadden een fixed price afgesproken met de Scheidingsplanner en nu ging ze nog extra kosten maken door een second opinion aan te vragen!

Los van de inhoud van de berekeningen, daar ga ik nu even niet op in, is het in mijn optiek uit den boze om iemand vanuit angst voor de ex-partner te laten beslissen over wel of geen second opinion. Ten eerste is degene die de scheiding begeleidde er blijkbaar niet in geslaagd om partijen volledig voor te lichten en het vertrouwen te winnen dat beider belangen goed werden behartigd. Ten tweede voelde de vrouw zich beperkt door de fixed price. Er waren drie berekeningen gemaakt die in haar opinie niet voldeden aan de toekomstige situatie. Dan kom je in een lastige situatie.

Ik werk als mediator / financieel planner nooit met fixed prijzen. Op basis van hetgeen partijen uitgewerkt willen zien aan partner-kinderalimentatie maak ik berekeningen. Die kunnen ge-updated worden als partijen hun wensen daaromtrent tijdens de mediation aanpassen. Van te voren maak ik een gedetailleerde prijsopgave welke werkzaamheden worden verricht. Het is dan de kunst om op basis van de inventarisatie de juiste berekeningen te maken. Angst mag daarbij nooit een raadgever zijn. Soms kom je met een boodschap die partijen niet altijd verwachten. Dat ze bijvoorbeeld beter het duurdere gezamenlijke huis kunnen verkopen en allebei een goedkoper huis kopen. Dan kan het zijn dat een van beiden een second opinion wenst.

Dan is dat wat mij betreft geen enkel probleem!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s