Spreek je elkaars Liefdestaal nog?

Scheiden gaat in mijn praktijk over financiën & emoties en de emoties achter de financiën. Dat elke euro emoties is en dat het dus veel uitmaakt of je snel helderheid hebt over het geld dat te verdelen is, maakt dat ik altijd direct met mensen de diepte in duik. Wat betekent geld voor jou, behalve dat je moet kunnen eten, wonen en op vakantie wilt kunnen gaan? Wat gun je jezelf en wat gun je de ander? Hoe wil je later op deze periode in je leven terug kunnen kijken?

Bij de meeste mensen komt na de scheidingsmelding (wie die ook doet) een periode dat de emoties alle kanten op vliegen. Een existentiële angst maakt zich van je meester en je kunt je in een vrije val voelen komen waar geen houden meer aan is. Ga ik het wel redden? Waar ga ik wonen? Dromen vallen in duigen.

En ook daarmee moet een goede mediator overweg kunnen gaan. De existentiële angst die mensen voelen, maakt dat ze teruggrijpen op hun overlevingsmechanisme. Ze “bevriezen” of ze vluchten en lopen weg voor hun verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid die ze eerder niet konden pakken in hun relatie. Als het evenwicht verstoord is en de ene partner te zwaar leunt op de andere partner dan wordt dat tijdens een scheiding vaak uitvergroot.

Vooral als de partner die altijd de boel weer rechtbreide tijdens de relatie daar na de scheidingsmelding mee stopt. Op kantoor zeggen we dan: als je altijd een matras hebt neergelegd voor de ander dan valt die ander ineens heel hard. En dat leidt vaak tot heftige emotionele reacties. En elke emotionele reactie leidt weer tot verder terug trekkende bewegingen aan de andere kant. Ook komt het voor dat de ander dan gaat vechten en een krachtmeting aangaat om te laten zien dat hij/zij wel in staat is om voor zichzelf te zorgen. Juist om te bewijzen dat ze de ander echt niet meer nodig hebben.

Een belangrijk gevolg daarvan is ook vaak dat de gunfactor volledig verdwijnt. Tijdens een mediation is het dan van belang om boven tafel te krijgen wat de ander tot dit gedrag drijft. Welke belangen wil diegene zeker stellen? Gaat het om de laatste paar duizend euro die nodig zijn om een huis te kopen of is er wellicht altijd een scheve verhouding geweest al op het moment van het aangaan van de relatie? In geldelijke zin kan de verhouding scheef zijn maar eigenlijk altijd ligt de oorzaak bij het spreken van een andere taal op het vlak van de liefde.

Gary Chapman is een Amerikaanse relatie therapeut die het maar niks vond dat zoveel mensen gingen scheiden. Hij heeft toen een aantal boeken geschreven over hoe partners elkaars liefdestaal moeten gaan spreken en daarmee elkaars liefdestank kunnen vullen. De vijf talen zijn: Tijd en Aandacht, Kado’s geven en ontvangen, positieve woorden, zorgen & dienen, lichamelijke aanraking. Ga maar eens na welke taal voor jou het meest belangrijk is. Alle liefdestalen zijn natuurlijk belangrijk, maar er is er altijd een die er voor jou uitspringt.

Als de een aanraking het fijnst vindt en de ander bloeit op bij het horen van positieve woorden (wat heb je lekker gekookt/wat zie je er mooi uit) dan kun je elkaar helemaal vinden door de ander te geven waar hij/zij helemaal blij van wordt. Geef je je partner extra knuffels als dat zijn/haar liefdestaal is dan kan het zijn dat die muur die al tijden geverfd moest worden, ineens klaar is. Ook bij je kinderen kun je dit eens uitproberen.

Als partners al jaren elkaars liefdestaal niet meer spreken door welke omstandigheden dan ook, dan is het aan de mediator om dit tijdens de mediation opnieuw te benoemen. Dit vergroot de kans op een oplossing en een zo prettig mogelijk verloop van het scheidingsproces. Wordt vervolgd…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s