Mediation, wat is dat?

In mijn praktijk als mediator komen veel stellen die uit elkaar gaan. Of ex-partners die vastlopen in hun communicatie rondlopen de kinderen. Sommigen hebben al ervaring met mediation, de meesten niet. Mediation is een manier om geschillen te beslechten, in feite om datgene waar mensen in vastlopen bespreekbaar te maken.

Wat is een geschil en in hoeverre kan mediation daar een oplossing voor geven? Een geschil kan een verschil van mening zijn over hoe je uit elkaar gaat. Over de financiële afwikkeling of over de zorg- en contactregeling rondom de kinderen. Daarbij kunnen ex-partners standpunten hebben die uit elkaar liggen en belangen die haaks op elkaar staan. Verwijten die over en weer gaan…

Achter elk verwijt zit een behoefte. In feite zeggen mensen dan, ik wil graag dat je me begrijpt. En dat is het mooiste dat in mijn optiek kan ontstaan bij een mediation proces. Begrip over elkaars standpunten en emoties. Je kunt het met elkaar oneens blijven, agree to disagree, maar wellicht kun je met een andere bril kijken naar elkaar.

En dat is in de praktijk nog het allermoeilijkste, kun je je eigen waarheid en eigen mening bijstellen als het om je ex-partner gaat?

Tijdens de mediation komen er soms uitspraken naar voren die ex-partners nog niet van elkaar wisten. Over wezenlijke onderwerpen zoals opvoeding van de kinderen, financiële zaken, normen en waarden. Alleen daarom al is mediation ook in te zetten voordat de relatie strandt.

Sommige mensen die gaan scheiden en geen ruzie hebben, kijken verbaasd als er toch een mediation overeenkomst op tafel komt. Waarom mediation als we geen verschil van mening hebben? Dan leg ik uit dat er geen verschil van mening hoeft te zijn om in mediation te gaan. Mediation biedt een kader waarbij een kwestie zoals het uit elkaar gaan ook kan worden omschreven, op een overzichtelijke en procesmatige manier kan worden aangepakt. De mediatior fungeert als gespreksleider en loodst de deelnemers aan de mediation door hun eigen scheidingsproces.

De mensen, hun emoties en de inhoud (financiële, fiscale en juridische vraagstukken) gaan hand in hand. Door ruimte te geven aan de emoties die er altijd spelen zijn mensen beter in staat om beslissingen te nemen over inhoudelijke zaken. Je hebt elkaar namelijk nodig om de kwestie op te lossen. Iets wat je samen hebt gecreëerd, kun je ook samen oplossen. Dat verlengt ook de houdbaarheid van de oplossing. Oftewel door draagvlak te creëren, zijn mensen in staat om een gezamenlijk verkregen onderhandelingsresultaat te accepteren.

Nadat deelnemers aan de mediation hun standpunten en wensenlijstje op tafel hebben gelegd, wordt er onderhandeld over wie wat krijgt en gaat doen. Dan kan het helpen om de ” taart te vergroten”. Door het aantal onderwerpen waarover onderhandeld moet worden te vergroten, is het makkelijker om de taart te verdelen. Een kleine taart met vier stukken verdeelt nu eenmaal lastiger dan een grote taart waaruit tien stukken te halen zijn.

Het is een misvatting om te denken dat de deelnemers enkel tevreden zijn als de taart op fiftyfifty basis wordt verdeeld. Mensen kunnen soms tevreden zijn als het 60/40 is of 30/70. Dit kan samenhangen met de emoties die achter elk verkregen stuk “taart” schuilgaan. Dit staat natuurlijk los van de verdeling op basis van huwelijksvoorwaarden en fiscale schenkingsaspecten.

Dit is deel 1 van een serie blogs over Wat is mediation?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s